astrid-kenia.reismee.nl

Een wereld van verschillen hier in Kenia

Hallo allemaal,
Even een bericht tussen alles door. Gisteren (zaterdag) ben ik een dagje in Diani Beach geweest. Suzanne en Raymond hadden mij uitgenodigd om daar de dagje te komen relaxen in hun super de luxe resort. En dat sla ik natuurlijk niet af. Het leek me wel weer ff heerlijk een dagje in luxe. Een taxi naar Diani Beach is een beetje duur. Maar gelukkig heb ik al goede vrienden hier die wilde mee reizen met de matatu. Het is namelijk op Zuid kust. Dancan wilde graag mee reizen. Na een reis van dik 2uur vanaf Port Reitz dan toch eindelijk in Diani bij het juiste hotel. Leuke reis met de ferry enzo. Is wel heel anders dan met de auto. En ik was de enige blanke, maar daar ben ik wel aan gewend onderhand.
Aangekomen (11.15u) bij het hotel werden we eerst tegen gehouden bij de poort. Maar gelukkig zagen we al snel Suzanne en Raymond. Dancan kreeg een grote speld op met de tekst 'Visitor', voor mij was mijn blanke huidskleur voldoende om de ontvangstruimte/receptie in te mogen lopen. Daar kreeg ik even later een armbandje zodat ik de hele dag gebruik mocht maken van alle faciliteiten. Omdat we zo'n lange rit hadden gehad wilde we Dancan graag een drankje aanbieden voordat hij weer terug ging. Dit was wat moeilijker. (Discriminatie op en top!) Het hotel had namelijk slechte ervaringen met donkere bezoekers. Uiteindelijk mocht hij dan toch even mee lopen om wat te drinken. Het was voor Dancan de eerste keer dat hij in een hotel komt hier in Kenia! Hij vond het allemaal erg mooi, wel was hij (buiten het personeel) de enige donkere persoon hier.
Deze dag was echt heerlijk, lekker relax op een strandbedje liggen zonnen, wijntje gedronken, alleen maar Nederlands gesproken, heerlijk geluncht en net voor vertrek nog een heerlijk hamburger op. Maar het was moeilijk om de omschakeling te maken. Ik ben nu ruim 7 weken hier in Kenia, bij de lokale mensen. En dat heeft mij al heel wat veranderd.

Gisteren kwamen we in een apart rijk landje in Kenia. Hier relaxen de blanke in all inclusive resorts, de hele dag niets doen, beetje eten, beetje drinken en natuurlijk een safari. In het restaurant scheppen ze hun borden vol, eten vervolgens een beetje ervan en de rest laten ze staan. Want ja... je betaal er toch voor??!! En dat terwijl er in Noord-Kenia & Somalië een extreme droogte en hongersnood is! Hoe kan dit? Het is zelfde land, de lokale mensen hebben de hotels nog nooit van binnen gezien, maar de blanke mensen komen wel ff hun rijkdom vieren hier.
Kortom: Ik begrijp sinds gisteren heel goed waarom de Kenianen een lopende geld boom in een blanke zien! Dit zal mijn de komende weken wel wat helpen in het werken/leven hier. Maar toen ik gisteren verslag bracht van de dag aan mijn gastmoeder, was er zelfs een kleine schaamte voor dit alles.

Als Hans straks eind oktober komt (en ja, ook wij verblijven dan 19dagen in een all inclusive resort) zal het een grote omschakeling zijn. Maar luxe is heel snel gewend! Wel zal ik proberen om me niet als een verwende, rijke blanke te gedragen.

Deze dag heeft mij weer veel geleerd. Ik ben dankbaar voor de uitnodiging van Suzanne en Raymond. Ik heb een heerlijke dag gehad. En hun zijn absoluut niet zoals de vele andere blanke. Daar heb ik vrijdag zeker het bewijs van gezien. Ze kwamen hier met tassen vol spullen voor de kinderen van de kliniek en ze hebben de kinderen een geweldige dag plezier gegeven! Ik heb nu weer veel nieuwe spellen, puzzels, ballonnen en wandstickers om zo het leven voor de kinderen hier wat op te vrolijken! Hartelijk bedankt, namens iedereen hier!

Dit was ff voor tussendoor. Dit moest ik ff kwijt aan alle 'rijke blanke'! Hopelijk leren jullie hier net zoveel van als ik!

Fijne week! Liefs, Astrid

gertjan, mirjam en albertine

Hey,

Weer een nieuwe ervaring rijker ! En dit is echt discriminatie ten top ! Maar wel leuk dat je dit dan nu ook even kan mee maken ! Even de luxe ervaren !

Wel een leuke tocht iets beter dan met die ambu ! Al zou die matatu ook niet zo lekker rijden, maar al wel een stuk beter dan met die ambu door de rimboe !

Zo zie je maar dat wij behoorlijk verpest zijn door deze maatschappij waar wij in wonen. Jij heb daat nu het bewijs van . Zo worden wij wel weer stil gezet bij alles wat wij hebben !!

En dat we veel dingen kunnen kopen zonder er bij na te hoeven denken !

Maar straks als hans komt kunnen jullie effe samen genieten van dit land en haar rijke kant !

Hans is nu met Gertjan een het werk in Leerdam. Ik ben nu alleen thuis en Albertine is naar school. Is daar vorige week begonnen en heeft het erg naar haar zin op haar nieuwe school !
Ga nu maar wel weer iets uit spoken want heb nu al wel twee mails ( verhaaltjes ) naar je gestuurd en het is nu half acht in de morgen en heb nog wel wat te doen vandaag. Dus, een fijne dag en week. En zie je week mail wel graag weer verschijnen ! Kunnen we weer wat lezen wat jij mee maakt !

Groetjes Mirjam Gertjan en Albertine

John en Ineke @Doingoood

Hoi Astrid,

Goed om je verhalen te lezen en inderdaad, wat een verschil he, tussen de luxe hotels en het dagelijks leven van de Kenianen. Ik kan me voorstellen dat je je daar opgelaten bij kan voelen. Het helpt je wel om de dagelijkse, Nederlandse 'beslommeringen' beter te relativeren denk ik, want als je eenmaal in zo'n land geweest bent dan kan je je rijkdom nog beter waarderen. Ons heeft het ook geleerd om veel makkelijker te delen. Maar confronterend is het zeker.

Bedankt voor alle goede dingen die je doet. Geef de hartelijke groeten aan madam Leah, Kate en Gladys!

Groetjes, John en Ineke

Doingoood