Week 5 in Kenia
Hallo allemaal,
Iets later dan gewoonlijk maar hier dan toch het verslag van week 5. Ja week 5 al, de tijd gaat (gelukkig) hard. Ik heb deze keer niet zo'n groot verslag.
Ik ben al aardig ingeburgerd hier, de kinderen kennen mij, het personeel weet mij te vinden en ik heb het naar me zin. Deze week was de bezetting van de verpleegkundige erg krap en ze waren blij dat ik er was. Zo help ik in de ochtend altijd met de bedden opmaken en de wonden verschonen. Ik zal hier wat meer over vertellen. De wonden die ik hier verzorg zijn over het algemeen operatie wonden. Je heb wel niet alle middelen zoals in Holland maar het gebeurd goed en schoon. Ze gebruiken voor de meeste wonden Betadine of Betadine honing. Iets wat in Nederland nog nauwelijks wordt gebruikt, maar het werkt wel! Gelukkig, dat helpt mij om het toch te gebruiken!
Voor de geïnteresseerde: je reinigt de wond met eusol, daarna besmeer je het steriel gaas met Betadine (honing) en je verbind het weer. Sommige wonden zijn groot en ontstoken, de meeste wonden worden 1x per dag verzorgt. En.... Je draagt altijd 2 paar handschoenen. Dit voor eigen veiligheid, het is namelijk toch Afrika en je weet het maar nooit! Dit hebben de verpleegkundige hier mij geleerd, je bent namelijk toch in contact met bloed en neem gewoon altijd het zekere voor het onzekere! In het begin een gekke gedachten maar het is nu wel gewend.
Dinsdag kwamen Doris en Chantal. Zij zijn de vrijwilligers van Blessed Camp en wilde graag APDK zien. Leuk om hun een rondleiding te geven. Maar dinsdag kwam ook onze orthopeed/ arts langs voor visite. Hij komt elke dinsdag. Het is ook een MZUNGU(=blanke). Hij komt oorspronkelijk uit Luxemburg maar woont hier al een aantal jaar en helpt zo een aantal klinieken. Hij is ook degene die de kinderen van APDK opereert en behandeld. Ik vind het erg interessant als hij komt. En wat echt opvalt, zijn manier van werken. Een westerse, to the point! Iets wat voor Kenianen heel moeilijk is. Als je het vergelijk met de Keniaanse artsen.... Dan zijn ze echt zo veel sneller! Niet te veel praten maar gewoon duidelijk! Wat is het probleem? Is er een medische voorgeschiedenis? Kan er een diagnose gesteld worden? Behandeling?! Hij vind het ook leuk om de collega's een beetje te testen op hun kennis. Wat zien zij en wat kunnen we er aan doen. I like it!
Vrijdag was alweer de laatste dag voor Anouk en Robin. De 2 andere vrijwilligers van APDK. Zij waren hier voor 4 weken. Ze hadden een leuk afscheidsfeest georganiseerd en hadden zelfs voor alle kinderen cake gebakken. Een leuke dag maar jammer dat ze weg gaan. Vooral voor de kinderen. In de ochtend ben ik namelijk druk bij de verpleegkundige, maar gelukkig hebben we de middag.
Zaterdag hadden we een bruiloft van een stel uit de kerk. En we waren uitgenodigd. Het was leuk maar zó anders! Wij waren bij de kerkdienst en daarna. De kerkdienst is ook gelijk het gemeentehuis. Op zich wel makkelijk! Even alle personen voorstellen. Je heb natuurlijk de bruid en bruidegom (Bride en Groom) en daarnaast heb je de 'Maid of Honour' en de 'Best Men'. Dit is vaak ook een stel en de beste vrienden van het bruidspaar. Zij zijn ook de getuigen! En dan heb je de 'Bride's Maids' en 'Groom's men'. Dit zijn vaak de vrienden, het waren 3 vrouwen en 3 mannen. De dochter van Mama Leah was 1 of de 'Bride's Maids'. En dan heb je ook nog de 'Flower Girls'. Dit zijn dan de kleintjes en daar is dan ook een soort oppas voor. Die heet 'Matron of Honour'.
Het is gebruikelijk dat je 2 kleuren op je bruiloft heb, hier was dat bruin en oranje. Geweldige kleuren! Dit is overal te zien, in de kerk, op de receptie, de kleding van de bride's maids en groom's men. De receptie was buiten, dat kan heel goed met dit weer. En het bruidspaar werd zingend en dansend onthaalt. De traditie van Kenia. Daarna veel speeches en stukjes, bruidstaart aansnijden, toasten met champagne, geven van de cadeau's en de lunch. (De kerk is in de ochtend, de receptie s'middags, en om +/- 18u is het afgelopen)
De jurk van de bruid was simpel maar mooi. En hier is het ook nog heel gebruikelijk om voor het 'ja woord' je gezicht te bedekken met je sluier. Ik vind het een leuk moment als het eindelijk naar achter mag!!! Ik vond het leuk om deze bruiloft mee te maken. Misschien in de toekomst nog wel meer!
Zo dit was het weer! Bedankt voor alle reacties! Hoe vinden jullie de foto's van de doktersdag en de stranddag?
Veel liefs,
Astrid
hey die as,
zo te lezen heb je het maar druk met het verzorgen van al die wonden en verplegen van de kinders. maar ook wel leuk , zie je wel voor uit zichten in bepaalde opzichten of moeten ze dan al wel weer naar huis ? de foto`s zijn echt leuk.! Zo kunnen we ook een beetje mee genieten van je werk daar !
Hier is het nog steeds het zelfde,
Komen er nog meer vrijwillegers ? In de toekomst ?
Groetjes Gertjan Mirjam en Albertine
hoi Astrid we keken er al naar je verhaal uit! het is elke keer weer fijn om je verhaal te lezen, wat maak je veel mee. iets over de foto´s:de wond foto"vind ik echt griezelig maar die van een dagje uit met de kinderen zijn echt leuk wat steek jij af bij de anderen maar ik vond het fijn jou even te zien. Astrid al het nodige toe gewenst in alle opzichten
groetjes uit Groenekan
Hey Astrid!
Wat super leuk om je verhalen en foto's te lezen/zien zeg! Ik weet precies hoe het allemaal is, hoe je moet wennen aan het begin en wat voor bijzondere dingen je mee maakt. Als ik het allemaal zo zie stap ik het liefst vandaag nog in het vliegtuig. Jeetje wat ben ik jaloers. Geniet zolang je er nog bent, voor je het weet zit je weer thuis, alles te missen. Wil je de kinderen de groetjes van mij doen? Ben erg benieuwd hoe het met ze gaat. Vooral de oudere kinderen, die inderdaad erg aangrijpende verhalen hebben. Purity, Elinah, Jennifer, Hassan, John, Mohamed. Ik ben benieuwd of zij er nog zijn en hoe het met ze gaat. Geef ze maar mijn liefste groeten! =) Veel plezier en succes nog met alles!
Groetjes Arianne
Hoi nicht,
Geweldig wat jij daar doet,volgens mij komt er een andere astrid terug naar nederland. Leuk van die betadine honing,honing heeft een zuiverende werking op wonden.Staan ze in Nederland niet echt achter. veel sterkte in alles ook voor Hans hier.
Hart groet van alle Bosjes
tante Trudy
Hoi As, fijn je verhaal weer te lezen, we kijken er iedere week weer naar uit! Hans is nog geweest, kwam nog trouwfoto's brengen, ze staan inmiddels in de lijstjes in de kamer.. was toch een pracht dag die 5e november jl.
Suzan komt morgen (dinsdag) vliegen naar Mombassa
we hebben nog diverse dingen aan haar meegegeven
Paps heeft nog een serie plakletters gesneden, leuk om met de kinderen leerzaam bezig te zijn, geniet er van, Jacco en Simone zijn van morgen ook weer vertrokken naar Amerika, ze gaan daar alle 2 studeren
als het goed gaat blijven ze wel een jaar!
Groetjes en kus uit Ridderkerk van Paps&Mams
Ha lieve meid,
Dat was een verrassing! Ik zit nu in de nacht & kan mooi je verhaal lezen. Het is lekker rustig hier, genieten dus!
Het was weer super om je verhaal te lezen! Wat maak je daar een hoop mee, en wat heb je al veel gezien in 5 weken :|
De foto's zijn ook super, het zijn echt schatjes!
Heel veel liefs, ook van Sander
Roos
Hey Astrid!
Leuk om steeds te volgen hoe het met je gaat! Ondanks alle moeite en ellende valt op dat de kinderen zulke vrolijke gezichtjes hebben. Je zult er veel waardering voor terug krijgen!! Gelukkig dat je het naar je zin hebt, dan gaat de tijd altijd snel hè! Nogmaals veel sterkte & succes in alles!
Groetjes vanuit Barneveld,
Jacob-Janne-Dinette & Jonathan
Hoi Astrid,
Zo te horen (lezen) ben je al helemaal ingeburgerd daar. Je doet gelijk veel ervaring op met al die wonden.
Ik vond de foto's aandoenlijk, al die kinderen die zo genoten van het uitstapje. Daar doe je het voor.
Leuk dat je ook deel uit maakt van het sociale leven, zoals zo'n bruiloft dat is natuurlijk een hele ervaring.
Ik wens je weer een goede tijd en gezondheid,
Winny
hey as
leuk om weer verhaal te lezen!
gaaf om bij zo'n bruiloft te zijn!:)
wel nog wat bruiner worden want je steekt wel af
bij die zwarte mensen:):)
x nien